Senegalci

  Senegálský papoušek byl mým snem. Dlouho jsem si říkala, že si jednou nějakého pro radost pořídím. Ale stala se nečekaná událost. Jednoho dne jsem se v práci bavila s paní o papouškách a jiných zvířátkách, které mám i nemám doma. Bezva rozhovor s někým, kdo je naladěný na stejnou notu jako já. Měli jsme si dlouho co povídat až došlo na to, že má doma dva senegalce. Tím jsem vysvětlila můj budoucí sen. A ona se rozhodla během chvíle, že její málá dcerka má na ně alergii, že mi je věnuje. Byla to přímo šokujíci zpráva, cizí člověk mi chtěl darovat tak krásná a drahá zvířata.  Samozdřejmě nabídce se nedalo odolat  a kluci byli doma.

             K mému překvapení to zase ještě k tomu všemu nebyli jen nějací senegalci. Jeden původně mluvící Kleofáš má vzácné zbarvení straka. Pro laiky to znamená, že v zelé barvě se objevují žlutá brka. A ten druhý  má původ dosti záhadný. Původní majitelka ho koupila jako samičku a nakonec je to kluk Kryštof , ale jak se z něj vyklubalo je to odchyt z přírody. Dodnes je trochu bojácný a málo mluvný, ale když spustí je to nádhera zvuků z pralesa.

 

 

  Tak a teď  když jsem měla dva kluky a zkušenosti s odchovem agapornisů, tak jsem chtěla zkusit odchovat i senegalce. Po nějakém tom schánění po samičce se mi ozval přímo pán z Ústí. Později jsem zjistila, že to byl jen překupník a podvodník. Ale asi čtyr letá samička Máňa byla víc než jen úžasná. Nejen že byla maximálně ochočená, ale také mluvila. Pro mě něco úžasného. Ráno mě pozdravila slovy "nazdar, dobrý den" a během dne postupem času z ní začaly padat nejen slova, ale i různé pískání. Také nás fascinovalo, když jsme ji oslovili slovy: Máňo zatancuj - začala si pískat a otáčet se na bidílku. Ale taky z nás má pěknou srandu povídá si jen to co chce ona. Něco má jako fráze opakující několikrát dokola a něco nám řekne jen jednou a tím nás většinou dostane.

          Ale tímto také skončilo to naplánované páření. Máňa je natolik ochočená, že si kluků nevšímá a když náhodou jo, tak je umí slovně poslat kamsi. Tak kluci nadále po Máně slintají a předvádí ty nejlepší kousky k zaujetí, ale bez výsledku. Nakonec mám tři senelgalce místo jednoho vytouženého.