Čím Krmíme

Samozdřejmě krmíme tím co naši miláčkové mají nejvíce rádi. Ale to by jsme akorát skončily u okurky a salátu. Stejně jako my, tak asi většina chovatelů se snaží dopřát to nejlepší a nejpestřejší. Možná že pro někoho budou další řádky nudou, a možná že se tu najde někdo, kdo tu najde inspiraci.

 

1.Seno a tráva: základem je seno, to asi najdete v každé brožuře o morčatech. My podáváme seno celoročně. samozdřejmě s příchodem šťavnaté jarní trávy, kdy chuť na seno přestává být, tak ho podáváme, aby jsme předešli průjmům. Takže se dá shrnutě říci ač je konzumace sena jakákoliv, vždy ho mají k dispozici. Jak jsem se zmínila hned druhé za senem je tráva. Trávu dostávají od jara do podzima a to i tu zmoklou, jen je potřeba dát pozor na zapaření. Takže co nejrychleji podat a v množství, které se třeba do druhého dne nezapaří. S mokrou trávou jsem jen opatrná u našeho zakrslého králíka, ty jsou přeci jen citlivější.

 

2. Zelenina: mrkev, petržel, ředkvičky, různé druhy salátů (hlávkový, ledový, římský,..), červená řepa, ale i krmná řepa, cuketa, okurka, brokolice, květák, rajče, meloun, paprika,čínské zelí, .....

 

U nadýmavých zelenin dávám přiměřené množství.

 

!!!Pozor u červené řepy, nedoporučuje se v době březosti samicím - možné řiziko potratu!!!

 

3.Ovoce:jablko,hruška, kiwi, banán, některým morčatům i chutnají citrusové plody jako pomeranče a mandarinky (u nás to neprošlo)

 

4.Tvrdé pečivo: dáváme 1-2x týdně, chléb, housky, veka, celozrné pečivo,...  Tvrdé pečivo není úplně vhodné podávat s čerstvou trávou.

 

5.Zrní: dnes v marketech je nepřeberné množství zrnin. My často vytváříme různorodé směsi, kdy ke komerečním směsím přidáváme ovesné vločky, pšeničné vločky, hrachové vločky aj., ořechy, vojtěšková kolečka, atd. Tímto způsobem se snažíme o různorodost a pestrost a nebo dle daných jednotlivých morčat. Jeden potřebuje přibrat, tak přidáme třeba ovesné vločky a druhému, který je cvalík mu jich dáme méně. V poslední době se nám velice osvědčilo musli pro morčata, kam již není třeba co dodávat.

 

6.Pamlsky: některému morčátku stačí jako odměna plátek okurky, jiná si pochutnávají přímo na pamlscích pro morčátka jako jsou např.: plněné polštáčky, mrkvičky,...

 

7.Nezařazené ostatní dobroty: jedná se hlavně o další přírodní produkty. Největším zástupcem jsou větvičky. a to hlavně z ovocných stromů. Nejlépe jim chutnají jarní čestvé s pupeny, také se dají použít větvičky z jehličnatých stromů. Dále pak šišky, šípky (sušené).

 

8.Doplňky: sem patří hlavně vitamíny ať už formou práškovou do jídla nebo kapky do vody nebo minerální kameny.