Paraziti

Poznatky ohledně parazitů, jsou převážně dle našich zkušeností, proto je možné, že se nebudou plně shodovat s ostatními chovateli nebo s nimi souhlasit. Děkuji za pochopení.



Všenky


     Nejznámější a nejčastější parazit morčat. Všenky jsou cizopasníci žijící na kůži a srsti zvířat. Jsou pro jednotlivé druhy specifické.Existují dva druhy: jeden se živý krví a ten druhý chlupy a odumřelými buňkami kůže.Všenky kladou svá vajíčka(hnidy) na zvíře a nalepují je ke chlupům. V období zhruba do jednoho měsíce se vyvine nová generace.

 

      Kde se všenky dají chytit?

Často jsem se setkávala s tvrzením, že se dají chytit jen na výstavě a chovatelé dokázaly udělat pěkný rozruch. Ano i to je jedna z možností, jak k všenkám přijít. Ale i doma na jediném morčeti, které neprošlo výstavou nebo návštěvou veterináře, kde je možné si je na morčátku přinést jsou i další možnosti. Všenka není jen věc morčete, ale i dalších zvířat jako potkanů, myší, ale i koček. Tím docházíme k tomu, že je možné všenky dostat např. z hoblin po kterých se proběhla myš a nebo při sušení sena se tam proběhla kočka. Dalším faktem je i to, že je každé zvíře jinak náchylné. Dle našich zkušeností dvě sousedící přes klec morčata jedno bez všenek a druhé i po velké snaze velký lapač.

 

      Jak poznáme že má morčátko všenky?

Prvotním příznakem je nalezení hnid. Nejčastější místa jsou na zádi  a na hlavě. U pravidelně koupaných morčat jsou více na hlavě -u dlouhosrstých morčat v oblasti licousů. Nejlépe jsou viditelné na bílém nebo černém morčeti. V srsti to vypadá jako prach sena, ale narozdíl od sena nelze sfouknout nebo prsty smést. Ojediněle je možné všenku zahlédnout jako bílozelená semínka, ale to už je obraz velmi zavšenkovaného zvířete. Také zhoršnená kvalita chlupů, u dlouhosrstých časté lámání chlupů. Také je vidět zvýšené drbání až vydrbaná podrážděná místa.

 

      Jak všenky minimalizovat nebo odstranit?

Na začátek si musíme říct, že jedna nezničená hnida může opět způsobit zavšenkování celého zvířete. Proto je také dobrá pravidelná péče o srst. Úplným základem je vykoupání zvířete, je možný běžný šampon, ale také je vhodné použít šampon proti parazitů.(šampon pro psy a kočky). Občas je vhodné jak morčátko tak i ubykaci postříkat Arpalitem (vyrábějí i šampony). U toho to spreje nutné dát pozor na obličejovou část. Je možné sprej nastříkat do dlaní a opatrně vmasírovat do tváří. Toto je dobře fungující ochrana, ale není úplná, tím, že není možné nastříkat celé morče. Osvědčila se nám preventivní léčba kapkou za ucho Advocate (= Stroghold,  Ivomec), která má minimální dobu účinku tři měsíce (tato látka je vhodná nejen va všenky, viz níže). V Německu také existuje účinný sprej od firmy Beaphar přímo na všenky, kdy se zvíře nastříká a vše opadá (u nás není povolen).

 

 

Svrab

 

    Zde už je nákaza přímo od nakaženého zvířete, ev. podestýlkou na které bylo nakažené zvíře. Spíše si toto onemocnění zvíře přinese přímo z obchodu se zvířaty nebo od nesprávného chovatele. Svrab může být kožní nebo ušní.

    Příznakem je prořídlá srst s typickými stroupky, které se objevují nejčastěji kolem uší a šíří se směrem na záď.

    Celkem dobře léčitelné, ale s návštěvou veterináře.

 

 

Demodex canis (Trudník Psí)

 

      Trudník je roztoč žijící v chlupových váčcích a mazových žlázách. Při onemocnění způsobuje zánět chlupových váčků, jehož důsledkem je vypadávání chlupů a tvorba zarudlých míst až půchýřků. V malém množství žije v kůži většiny savců a teprve při oslabení imunity dochází k jeho množení, a tedy i typickým projevům demodikózy. Původně jen parazit psů.

      Léčba: Bohužel i v dnešní době ještě narazíte i na veterináře, kteří o Demodexi moc neslyšeli a ještě horší, že nevěří, že je to možné na morčeti. Výskyt toho parazita u morčat je schválem mými veterináři, že je to možné. Aby jsme předešli onemosnění i tímto parazitem postačí již zmíněná kapka Advocate a prevence imunity a imutnitně špatné jedince vyřazovat z chovu.